Quantcast
Channel: Uppkorkat » Sicilien
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Riktigt vin oavsett pris

0
0

 

Cornellissen

Det bästa vinet är det du faktiskt tycker om. Oavsett om det kostar 80 eller 8000 spänn!

 *

Vem skriver vi vinskribenter egentligen för? Det är fråga som man lite då och då får anledning att återkomma till. Oftast i samband med att någon anklagat ”oss” (vinskribenterna alltså) för att bara skriva om skitviner och vara fokuserade på att ge bag-in-boxviner fyndstämpel i våra spalter.

”Fynd” är förresten ett bespottat ord i dessa kretsar eftersom det på något sätt står i motsats till finvinskulturen – ett vin som är gott och ”prisvärt” (ett annat jobbigt ord) men som kanske inte kommer från de mest ansedda vingårdarna eller producenterna. Ett vinvärldens HM om man så vill.

Samtidigt är finvinsbegreppet också utsatt för en attack. I dag kan det vara mer status i att dricka en obskyr odlarchampagne till ett relativt sett ”billigt” pris än de finaste prestigeskumporna eller ett sällsynt naturvin från en avig bonde i ett okänt distrikt än ett klassificerat bordeauxslott.

I somras flimrade det förbi ett facebookinlägg från en av Sveriges mest ansedda vinpersonligheter där hen hade tagit en bild av en snygg modern vinkällare med vad som såg ut att vara bra och dyr bordeaux och bourgogne. I inlägget stod det något i stil med ”det här kära svenska vinskribenter är det jag skriver om – riktiga viner. Ni skriver bara om bag-in-box” (underförstått skitvin).

Några ”vinskribenter” var så vitt jag vet inte nämnda – och jag vet inte vilka vinskribenter som vinpersonligheten normalt läser. Jag kan egentligen bara svara för mig själv och de som jag följer. Kunniga och vinälskande personer som försöker sprida kunskap och glädje kring en dryck som kan ge en fantastisk upplevelse oavsett om det handlar om ett vin som är prisvärt eller fint. Och vi skriver väldigt sällan om bag-in-box.

Men den kanske viktigaste frågan är ändå vem vi skriver för? Det självklara svaret är läsaren (och alltså inte i första hand för oss själva och våra vinnördskompisar) – en vad jag vet ganska heterogen grupp med människor med olika kunskaper och olika ekonomiska möjligheter att köpa och njuta av vin.

Jag frågade Systembolaget hur försäljningen ser ut och hur benägen den svenske vinköparen är att gå utanför ”de vanliga” ramarna. Det vill säga hur många det är som köper annat än det som finns i butikerna.

Det visar sig att bara 2-3 procent av all försäljning utgörs av viner från det så kallade beställningssortimentet där importörerna tillhandahåller en stort sortiment med intressanta produkter. Mindre än en procent är privatimport från vinodlare (och som ofta går via någon svensk importör) och bolagets egen hemförsäljning motsvarade vid årsskiftet 2013/2014 långt under en procent av all försäljning. Lägg till att den lagliga näthandeln från de oberoende vinhandlarna står för några promille – så blir bilden ganska tydlig.

Jag tror att läsaren (det vill säga du!) är någon som är intresserad av vin. Av dessa vill några bara ha ett bra tips inför helgen (mest valuta för pengarna). Andra vill ha något lite extra och andra vill få en bild av vad som släpps i de stora nyhetslanseringarna. Och ytterligare någon vill lära sig något mer eller nytt.

Jag tror inte att man kan eller ska skriva för alla – men min förhoppningen är att Uppkorkat är och ska vara en spalt och en blogg för den som är intresserad och vill lära sig lite mer om vin och mat och dryck. Eller kanske mer – början på en gemenskap där #winelovers möts och snackar vin (därför finns jag också på facebook, twitter och instagram).

Men oavsett om vinet kostar 80 eller 8000 spänn. Det bästa vinet är det du själv tycker om och gillar. Kan jag hjälpa dig att hitta det – ja då har jag gjort mitt jobb!

*

Några ”riktiga” favoritviner just nu!

Frank Cornelissen SUSUCARO 6 2013 (Privatimport från Vin & Natur via Systembolaget, 216 kronor)
Sommarens härligaste vin kommer från Frank Cornelissen som gör kompromisslösa naturviner vid vulkanen Etna på Sicilien. Helt utan tillsatser, stor personlighet och läcker ”vulkanisk” känsla i smaken. Det här är en blandning gjord på malvasia, moscadella, insolia och nerello mascalese. Grumligt rosa i färgen, liten spritz och med en härlig saftig bärig smak av blodapelsin, hallon, jordgubbar och örter. Sååå läckert!

Galhaud Grenache Vieilles Vignes 2013 (79 kronor hos winefinder.se)
Côte de Catalans är ett lysande och undervärderat distrikt i södra Frankrike mot gränsen till Spanien. Här görs kraftiga men oerhört charmiga röda viner på druvsorter som grenache, syrah och mourvèdre. Just det här vinet kommer från 40-60-åriga grenachestockar i Maury. Det här har gett ett vin som är mörkt rött i färgen och en medelfyllig, rund och saftig smak med inslag av röda bär (hallon och jordgubbar), örtkryddor, läder och torkad frukt. Lysande till grillat fläsk och nötkött.

D’Arenberg The Hermit Crab 2012 (6340, 99 kronor)
Chester Osborn är lite av en ”larger than life”-personlighet och han gör fantastiska viner i South Australia på familjeegendomen D’Arenberg. Hermit Crab är en kryddig men fräsch blandning på viognier och marsanne. Här finns förutom inslagen av tropisk frukt och kryddor också fräscha syror och citrus. Drick till fisksoppa och grillad fisk.

Helderberg Cabernet Sauvignon 2013 (2039, 99 kronor)
Helderberg i Stellenbosch har anor (som det brukar heta) bak till 1906 men intresset har ökat på sistone i och med att det är Boekenhoutskloofs Marc Kent som idag leder egendomen. Och vinerna är en modern kombination av sydafrikansk frukt och europeisk stringens. Cabernet Sauvignonvinet smakar härligt men lite stramt av mörka bär (svarta vinbär), tobak, ceder och lite choklad. Drick till vinbaserade köttgrytor.

Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature 2004 (7895, 339 kronor)
En odlarchampagne från grand cru-vingårdar och från det lysande året 2004 – allt för lite drygt 300 kronor!? Ja det är faktiskt sant och ett av de få riktiga fynden just nu på champagnehyllorna på bolaget (där det visserligen finns mycket bra i beställningssortimentet men där det ordinarie sortimentet blir allt tråkigare). Det här är ett torrt härligt citrussmkande vin med inslag av smör, lite nötter och svamp. Syrorna har rundats av en del sedan jag provade sist och jag känner en viss dosage (6 gram per liter när jag kollar upp det). Drick som det är eller till charkuterier och milda ostar!

GoodWines


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Latest Images

Trending Articles


Pris på isolergrund smålandsvilla


Utsatte halvsystern för systematiska våldtäkter


1700-tals upplevelse på Kastelholms slott


Fotgängare dog i bilolycka i Kronoby


Nu tvingas Sofia möta exet


När du behöver påla din husgrund


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Internationella kändisars klockor


Napp 2-pack Happy Glow


Byta batteri Swedbank säkerhetsdosa